Sarajevon kesäkuisista laukauksista ja ensimmäisen maailmansodan syttymisestä oli kulunut viitisen kuukautta, kun raahelaiseen porvariskotiin Aune ja Anders (s. 10.10.1874) Lackstömille syntyi Väinö-poika 23.11.1914. Vuotta ennen kuolemaansa suomalaisuusaallossa Anders suomennutti sukunimensä Lackström Laurinvaaraksi.
Anders oli perustanut Raahen ensimmäisen kenkäliikkeen Kauppakatu 36:n kadunpuoleiseen taloon elokuussa 1904.
Väinö Laurinvaara aloitti koulutaipaleensa ruotsinkielisessä alkeiskoulussa. Svenska Småbarnsskolan i Brahestad toimi kauniissa jugend-talossa Aitakadulla (nyk. Palokunnakatu 29). Koulua johti tant Alma, joka vaati lapsia puhumaan ruotsia myös välitunneilla.
Isänsä toivomuksesta Väinö jatkoi opintojaan oppikoulun kautta Raahen Porvari- ja Kauppakouluun, josta valmistui merkonomiksi vuonna 1936. Isän tarkoitus oli kouluttaa pojastaan kenkäliikkeensä jatkaja.
Sodan jälkeen kauppiaaksi
Sodasta palattuaan Väinö jatkoi isänsä kenkäliikettä. Liikkeessään hän myi aina mieluummin korkealaatuisia kotimaisia kuin ulkolaisia kenkiä.
Ei ollut mitenkään epätavallista, että joku matkalle lähtijä, jolla ei ollut aikaa ostaa matkakenkiä arkipäivinä, tuli sunnuntaina kysymään Väinöltä, jos kauppias voisi myydä hänelle kengät. Väinölle oli itsestään selvää, että hän palveli asiakkaita 24/7.
Raahen liikekeskus Kauppakadulla
Kauppakatu oli 1960-luvulle saakka Raahen vilkas liikekeskus. Sieltä löytyi kaikki, mitä raahelaiset tarvitsivat: Laurinvaaran kenkäliikkeen lisäksi Hassisen ja Tokolan sekatavarakaupat, Granlundin kalakauppa, Luovin ja Timosen vaatetusliikkeet, modisti Westmanin liike, Kallion rautakauppa, KOP, apteekki, kirjakauppa, Oinosen valokuvaamo, baareja ja Bio Huvimylly.
Sotien jälkeen Terttu Määttä työskenteli Laurinvaaralla myyjänä ja Esteri Tokola Hassisella myymäläharjoittelijana. Kaikesta tavarasta oli puutetta, mutta Terttu ja Esteri olivat etuoikeutetussa asemassa: he saivat kankaita ja hienoja kenkiä työnantajiensa kautta.
Tytöt olivat hyviä ystäviä ja kävivät ahkerasti tansseissa.
– Vientiäkin oli, Esteri nauraa kihertää. Kerran eräs vaatekauppias oli kehunut Laurinvaaralle, että hän laittaa lehteen komean ilmoituksen. Siihen oli Laurinvaara vastannut, ettei hänen eikä Hassisen tarvitse mainostaa lehdessä, kun Terttu ja Esteri hoitavat markkinoinnin tanssireissuilla.
Kauppakadun kauppiaat olivat kuin yhtä perhettä. Joulukadun avaus oli jokavuotinen kauppiaiden järjestämä yleisötapahtuma, pikku kaupungin vuoden kohokohta. Suuri valaistu tähti oli laitettu kadun yli joulun ajaksi. Sähkömittari oli Hassisen vintillä. Joulupukki heitteli lapsille karkkia kuorma-auton lavalta. Tiernapojat lauloivat.
– Ei kukaan hoksannut edes kysyä kaupungilta avustusta, Esteri muistelee. Hänen tehtävänsä oli ronkkua lapsille jaettavat ilmaiset karkit joltakin karamellitehtaalta.
Kun kaupungin liikekeskusta siirtyi pois Kauppakadulta, Laurinvaara siirsi kenkäliikkeensä 1960-luvun lopussa ensin nykyisen Löytöpalan tiloihin ja vuonna 1985 Sovionkulmaan liikehuoneistoon, jossa nyt toimii Kukka ja Hautaustoimisto Havia. Laurinvaara jäi eläkkeelle 1993 lopettaen liikkeensä.
Talvinen onnettomuus
Väinö Laurinvaara nukkui ikiuneen 23.2.2001. Hän oli 87. ikävuodellaan käyden joka päivä katsomassa merta ja haistellen tuulensuuntia, kun hän kaatui liukkaalla pihamaalla ja joutui sairaalaan.
Etusivulla juuri nyt
Fellmaninpuistokatu 4, 92100 RAAHE
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt
Fellmaninpuistokatu 4, 92100 RAAHE
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt